Editörden


EDİTÖRDEN

Belki bugün farkında olduğunuz belki de ilerleyen zamanda farkına varacağınız hayatlarının en güzel günlerini yaşayan sevgili öğrenci arkadaşlarım, hepinize merhaba. Kıymetli hocam Prof. Dr. Fahri Türk önderliğinde 2011 yılında üniversitemizin Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri ile birlikte oldukça amatör fakat bir o kadar da heyecan ve keyifle başladığımız öğrenci dergisi projemizin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen devam ediyor oluşu beni çok mutlu etti. Bu proje, fikir öncüsü olan Fahri hocamızın, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi ve diğer köklü üniversitelerin hazırlamış olduğu yayınlara, Trakya Üniversitesi olarak bir çalışma da bizlerin katabileceği inancıyla başladı. Kendisinin bu ideali ortaya koyarken kurum ve idare dâhil olmak üzere hiç kimseden bir beklentisi olmadan tamamen gönüllülük esası ve gerekli hallerde maddi manevi fedakârlıklar çerçevesinde projeyi ilerletmesi görevimize olan bağlılığımızı daha da perçinledi. Bu yola çıkarken yine Fahri hocamızın “Treni raylara indirmek en zorudur, yaptığımız iş budur, sonrası zaten gelecektir.” sözü biz 3 arkadaşa yetmişti.

İlk etapta Melin ve Ekber ile birlikte kolları sıvayıp Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek yayın için gerekli onayları aldık. Her ne kadar dergiyi matbu olarak hayata geçirmeyi hedeflesek de sürdürülebilirlik açısından çevrim içi ortam üzerinden ilerlemeyi uygun gördük. İnternet sayfası oluşturmak noktasında yurt arkadaşım olan Özgür’den ve bunun için gerekli olan masrafların karşılanmasında Fahri hocamızdan yardım aldık. Derginin temelini oluşturmaya çalışırken bir yandan da içeriğe dair hummalı çalışmalar yürüttük. Akabinde bu fikre sahip çıkacağına inandığımız hem üst dönemden hem de yeni gelen arkadaşlarımızdan oluşan bir yazı ekibi kurduk. Ana kavramı belirlerken Fahri hocamıza danıştıktan sonra öğrenci arkadaşlarımıza bu konuda esneklik tanıyarak yazılar paylaşmalarını istedik. Gelen metinlerin biçimsel düzeni üzerine yoğunlaştık. Bu süreçte beni en çok heyecanlandıran şey ise dergimizin 2012 yılında çıkan Türk Dünyası üzerine değerlendirmelerin yer aldığı üçüncü sayısı olmuştu. Saygıdeğer Dr. Mim Kemal ÖKE hocamızla röportaj gerçekleştirdiğim bir sayıydı. (Aynı ismi taşıdığı dedesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün doktorlarındandır.)

Son olarak okul sonrasında yaptıklarımdan ve mevcut durumumdan bahsederek sözlerimi noktalamak isterim. Mezun olduktan sonra Amerika’da iki kez Work&Travel programına katılmamı sağlayan firma aracılığıyla Bursa’da bir dil eğitimi kuruluşunda görev aldım. İlerleyen süreçte İstanbul’a dönüp Marmara Üniversitesi Küresel Pazarlama yüksek lisans bölümüne kaydoldum. Tezsiz olarak başlamış olsam da yüksek ortalamam sayesinde kurul kararıyla tezliye nakil oldum ve halen tez aşamasındayım. Bu esnada Türkiye İş Bankası’nda İşletme-Kobi müşteri temsilciliği yapıyordum. Yüksek Lisans hocalarımın yönlendirmesi ve benim de isteklerimle paralel doğrultuda olduğundan FMCG (hızlı tüketim sektörü) pazarına girdim. 2015 yılı Aralık ayında Unilever firması satış ekibine dahil oldum. Sonrasında İstanbul Avrupa bölge bayi yöneticiliği, 2020 yılında ise Trabzon ikametli Doğu Karadeniz bayileri yöneticiliği yaptım. Geçtiğimiz aydan itibaren ise Kilit Müşteri Yöneticisi rolüyle tekrar İstanbul’da göreve başladım. Doğru alanı bulabilmek adına en az üç iş değiştirmek kuramı hayatımda olumlu sonuçlara vesile oldu. Sizlerin de bugün ve gelecekte uzmanlık alanlarınızda sağlıklı, başarılı ve huzurlu bir hayat yaşamanızı canıgönülden temenni ederim. Aklınıza takılan her sorunda ve ihtiyacınız olan her durumda sizlere destek olmak isterim.

Dergimizin baş editörü Ece Damla Akar’a, benimle iletişime geçtiği için çok teşekkür ederim, sayesinde on yıl geriye giderek bu muteber günleri anımsadım. Kıymetli hocalarıma saygılarım, siz değerli arkadaşlarıma da sevgi ve selamlarımla…

Erdinç Şahin ALBAYRAK

Trakya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğrenci Dergisi Kurucusu ve Eski Baş Editörü